Várnai László

Kettészakadt március 15.

Márciusi ifjak, Petőfi, Pilvax, 12 pont, eső, forradalom és szabadságharc...
Bár az 1848. március 15-i eseményekkel kapcsolatban közmegegyezés van, mindenki szerint történelmünk egyik legnagyszerűbb pillanata volt, Zuglóban sikerült szétszakítva, két különböző helyszínen ünnepelni.

A hivatalos kerületi rendezvényszervező ügyetlen helyszínválasztását kihasználva a helyi Fidesz sietve bejelentette, hogy ragaszkodva a hagyományokhoz, ők a szokásos helyszínen ünnepelnek. A Wass Albert téren.


Így ünneplünk mi! - A sorompó megkoszorúzása

A zuglói közélet méltán híres szereplői eddig valamiféle ritka közmegegyezéssel még a legdurvább Papcsák korszakban is közösen ünnepeltek a '48-as obeliszknél. Ezen mindenképp változtatni kellett.

Erre az önkormányzati ünnepségre mindig kijöttek a környékbeliek is, a Pákozdi (Antal) alias Wass Albert teret övező lakótelep sokat megélt lakói. A nyugdíjasok kikönyököltek az ablakokba, a családosok a füvön élvezték a a műsort, a tavaszt, a verseket, az élőzenét, a környékbeli iskolák huszárcsákós gyerekei énekeltek, odatűzték kézzel festett kis zászlócskáikat az obeliszk köré. Számukra hatalmas attrakció volt a házhoz jövő huszárbemutató, az ingyen lovaglás. 2014_marc_15.jpg
Gyerekek, lakosok, politikusok a lakóházak közti rendezett parkban közös ünneplésen.
2014. Március 15.

E boldog - a jó-rossz polgármesteri szónoklatoktól eltekintve - politikamentes napon mindenképpen változtatni kellett. Nosza, Garay Klára a Cserepesház frissen (politikai)kinevezett igazgatója, immár mellékállású ligetvédő ki is találta: Szóljon a '48-as ünnepség is a Városligetről!

És lőn.

Mint tudjuk, Petőfi Sándor gyakran megfordult a róla elnevezett Petőfi csarnokban, és elképzelhető, hogy itt, a bezárt Repüléstörténeti gyűjtemény kapuja előtt írta a Füstbe ment terv című versét. A költőről megemlékező alpakka/bronz (?) tábla mindeddig senkitől sem háborgatva és méltán elfeledve kapaszkodott a máladozó vakolaton egy rozsdás sorompó, pár lelógó kábel és a töredezett járda háromszögében, de most remek apropóul szolgált.

Bár többen is mondták az MSZP-ből, hogy nem szerencsés feldobni a Fidesznek a magas labdát, hiszen kapva kapnak majd az alkalmon hogy külön ünnepeljenek, de ő addig kötötte az ebet - ez esetben a rozsdás sorompóhoz, míg végül más bölcsek jóváhagyták a bizarr ötletet.

Friss rendezvényszervezőnk, az immár nem 66 ezret kereső Török Zsolti menten munkához látott: rendelt fedett XXL-es színpadot, félezer főre hangosítást (millió körül lehetett a technika), meghívták a Munkácsy majorettjeit, fújták Záborszky rézfúvósai, csizmát csapkodott a Magyar Állami Népi Együttes tánccsoportja, és maga Kembe Sorel, a Jóban-Rosszban sztárja volt a konferanszié. A teljes költségvetés eddig nem ismert, de március 31-től állítólag minden önkormányzati szerződés fent lesz a honlapon. A rendezvényről készült hivatalos videó ITT látható. Reméljük nem hamis. : )

Karácsony Gergely polgármester 1848 örököseiről beszélt, de igen hamar aktuális pártpolitikára futtatta ki "már ki is vették a Köztársaságot az ország nevéből" és a zuglói széleskörű együttműködésről is szólt, mint ezt a Facebookon őt kedvelőknek meg is írta.

kari_blog.jpg

Kár hogy ez a fennen hangoztatott szép elv és a valóság (ahogy Zugló önkormányzata most működik), a hétköznapi gyakorlatban nem egyezik. Hiszen sem a nagy ügyeknél mint pl. a költségvetés előkészítése, sem az olyan szimbolikus esetekben, mint a jelen koszorúzási helyszín kiválasztása egyáltalán nincs semmiféle egyeztetés. (A Papcsák korszakban sem volt, de azért én speciel jobbat vártam.) Nem baj, ha zuglóiak elveszítik az egyetlen normális kerületi ünnepet, ha a bugyuta helyszínválasztás okán eszük ágában sincs eljönni a hivatalos rendezvényre, a lényeg az országos népszerűség növelése, hogy kifelé jól nézzen ki ami Zuglóban történik, a besöpört 1732 lájk.

Ezután Tóth Csaba olvasta fel beszédét a tomboló távolságtartó tömegnek. A politikailag korrekt beszéd végére sajnos a rendezvény teljesen szétesett, és tán csak egy stage diving segített volna a figyelem újra megszerzésében. Megjegyzendő, a két beszédben az ottlét apropójáról, a Városligetről egyetlen árva szó nem hangzott el.

toth_beszel.jpg
toth_tomeg_0880.jpg

Ha levonom a pártos, civil és nemzetiségi koszorúzókat, két cserkészt, a járási hivatal bocskaiba öltözött kisnemesét, a hivatali dolgozókat, a kabinet sajtósait, és a népes rendezvényszervezőket (Garay-Török-Harrach, stb.) akkor kiderül, idegen, netán kerületi lakos még elvétve sem jelent meg. Igaz a bolhapiac felé igyekvő külföldiek meg-megálltak a Rákóczi indulót hallgatni és csodálkozni a bizarr látványon, mit keres egy ennyire lepukkant helyen egy ekkora színpad és előtte e néhány (jól-rosszul) kiöltözött ember?

A rendezvény "Nagyon rendben volt" - ez biztos, mert maga az újdonsült rendezvényszervező, Török Zsolt vonta meg elégedetten a nap végén saját munkájának mérlegét.

Ja, koszorúztunk is.

Itt.koszoruzas_0890.jpg

A Petőfi csarnok portásbejárata mellett savanyú-kékes teherautófüstben, egy sorompó mögé próbálván bepasszintani a koszorúkat. Szánalmas, méltatlan helyen. Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő oldotta meg legjobban, egyik helyre sem ment el, de diplomatikusan mindkét helyen koszorúzott helyette valaki.

sorompo_0892.jpg
Inkább lennék Barguzinban!

Hogy az ünnepi beszámoló ne legyen féloldalas, beteszek pár, a zuglói Fidesz által megosztott képet a Wass Albert téri, úgynevezett polgári rendezvényről is.

"Papcsák és maroknyi bandája" - ahogy az MSZP ötvenes évekbeli szófordulatokat idéző közleménye fogalmaz - hozzávetőleg annyian voltak, mint a hivatalos rendezvény összes koszorúzói. A konferanszié Cseke Vanda képviselő volt, a verseket Baranyi László színművész, a Familia Kft nagypapája, a kerületi Fidesz kampánymegmondóembere szavalta.

tomeg2_1.jpg
papcsak_pesti.jpg

Koszorúzás a kerületi közbeszerzéseknél már bevált PPP (Pesti Papcsák Partnership) konstrukcióban. Melegít Ráthonyi, Barabás, Dr. Varga Péter a zuglói Fidesz vezetősége.

borbely.jpg

Lehelyez Borbély Ádám a zuglói Fidelitas vezetője. Felségsértés és önálló gondolkodás főben járó bűne miatt a koncepciós per már folyamatban van az exképviselő ellen.

Bár helyszín mindenképp méltóbb a Petőfi csarnok lepusztult környezeténél és a Fidesznek sikerült elhoznia a szimpatizánsait is, a kordont nem értem, ennyire félnek már a sajátjaiktól is?

A két nagy pártnak közösen egy pillanat alatt sikerült kettészakítania e nemzeti ünnepet: elintézték, hogy mint a háromévesek a homokozóban, külön sarokban túrhassanak. Persze mindenki elhozta a kislapátját, odarendelte a segédcsapatait, a saját holdudvarát, civil egyesületeit.A Ki koszorúzott nagyobbat? csörte lezárásaként még igen durván odamondogató, patetikus és az '50-es éveket megszégyenítő stílusú facebook közlemény párbaj is született.

agyu.jpg

"Rozgonyi rézágyúja fel van virágozva", A fidesz frakció ágyúja a polgári rendezvényen. A kerületi Fidesz frakció ellenzéki munkát valójában nem végez, az ellenfélben kárt nem tesz, vaktölténnyel van töltve, dörrenései figyelemelterelésre, alibiként szolgálnak.

Mert ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, mindez csak a Kész átverés! show, a saját elvakult híveknek szóló népi színjáték. Hiszen a két nagy párt remekül együttműködik, azaz kiválóan tud háttéralkukat kötni mint ezt láthatjuk az önkormányzati cégek, a felügyelő bizottsági tagságok elosztásában vagy a költségvetés megszavazásakor. A haragszom rád játék, az ellenségképzés még a saját szekértáborok felébresztésében, a szimpatizánsok mozgósításában is segít.

Na és kik jártak rosszul? Ki más mint a zuglóiak, akik egyetlen élvezhető önkormányzati ünnepüket is elvesztették. Én speciel sajnálom.

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.