Várnai László

Állampolgári Tanács Zuglóban

„Az Állampolgári Tanács egy egyenlő részvételen alapuló döntéshozatali és döntéselőkészítő eljárás, amelyben 15–30, a saját mikrokörnyezete képviseletében jelenlévő állampolgár vesz részt." Olyan módszer, aminek a segítségével a városvezetés megpróbálja a helyi lakosságot bevonni az őket érintő helyi ügyekbe. Ez a részvételi demokrácia egyik módja, demokrácia a mindennapokban. A fórumon elhangzott vélemények alapján olyan terveket dolgozhatnak ki a szakemberek, amelyek találkoznak a lakosság valós igényeivel, megvalósításuk támogatásra talál. Állampolgári Tanács rendezvényein áprilisban három alkalommal, Zugló három városrészében, közös stratégiai gondolkodásra és jövőtervezésre várják a zuglóiakat az. E különleges fórumok néhány órája alatt egy asztalhoz ülnek mindenazok, akik úgy érzik, szívesen beleszólnának Zugló jövőjének alakulásába, és esetleg szerepet is vállalnának a megvalósításában. A beszélgetéseket képzett moderátorok segítik.

Az Állampolgári Tanács lényege, hogy a városvezetés képet kap arról, a lakosok mit szeretnének. Ez a kép árnyaltabb lehetne, ha a városvezetés és a képviselők aktívan részt vettek volna a fórumokon. Az első alkalommal jelen volt Szabó Rebeka és egy ideig Rozgonyi Zoltán alpolgármesterek, a másodikra odalátogatott (majd elég hamar "elszólították egyéb elfoglaltságai") Karácsony Gergely polgármester, a harmadikon már egyikőjük sem vett részt, pedig a meghirdetésben még úgy volt, hogy ők is jelen lesznek. Ezt mindhárom fórumon komoly felháborodást váltott ki a lakosság körében, volt, aki direkt azért jött, hogy személyesen beszélhessen a polgármesterrel. 

A képviselők közül felbukkant Cseke Vanda, Sápi Attila, Barta János,

Várnai Lászlóval mindhárom fórumon részt vettünk a CivilZugló Egyesület képviseletében, több egyesületi tag is eljött, lakóhelyüktől függően.

Érdekes tapasztalat, hogy a kerület különböző pontjain élő lakosok számára nagyjából
A Cromo munkatársai beszámoltak a program költségeiről: a három fórumért az Cromo Alapítvány 800.000 Ft + ÁFA díjazást kap, ez tartalmazza a fórumok vezetését, az anyagok gépbevitelét, 5×2 óra személyes interjút a kerület vezetőivel, összesen nettó 50-60 munkaórát.


Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.