Várnai László

Aluljáró 4.0, festés a Kisföldalatti végállomásnál

2015. május végén ismét aluljárót festettünk.
Ilyen volt - ilyen lett :)
002292
Évek szemeztünk ezzel a borzalmasan elhanyagolt állapotban lévő aluljáróval, de méretei miatt nagy falatnak tartottuk, gyűjtötük az erőt hozzá. Idén aztán az ölünkbe pottyant a lehetőség, mert megkeresett minket a Geothe Guerilla csoport, hogy a segítségünket kérje aluljárófestés ügyben.

A Goethe-gerillák olyan 16-23 év közötti, kreatív fiatalokból álló csapat, akik elhatározták, hogy búcsút intenek az egyhangú hétköznapoknak és urbanista megmozdulásokkal, workshopokkal, koncertekkel, filmekkel és egyéb kulturális akciókkal tesznek a társadalmi passzivitás ellen. Az önkéntes munkájuk mellett a mostani aluljáró festéshez szükséges 15 vödörnyi festéket is ők biztosították. Csatlakoztak az István Gimnázium tanulói is, a két nap alatt összesen több, mint harminc fiatal dolgozott velünk. Nem mellesleg, lelkesedésüket csak növelte, hogy ezzel a társadalmi munkával a középiskolai kötelező önkéntes munkát teljesítették. És még jól szórakoztak is közben!
(Folytatás a képek után.)

És megkeresést kaptunk a buszmegálló közelében az üzletsor bérlőitől is, hogy szeretnék, ha az ő üzleteik háta is hasonlóan vidám lenne, úgy is hirdettük meg az akciót, hogy az aluljárót és a pavilonokat fogjuk festeni. Érthetetlen okból azonban a tulajdonosok az utolsó pillanatban mégsem adtak engedélyt a festésre, pedig csak bólintaniuk kellett volna, sem a festék, sem a munka nem került volna nekik semmibe, viszont stílusos, egységes, mutatós lett volna a végeredmény.

A MÁV halvány vajszínú alapozással kifestette az egész aluljárót. Mi egy kicsit erőteljesebb krémszínnel képzeltük el, így egy rétegben áthengereltük. Az egy réteg hamar száradt, a délelőtt során már a színeket tudtuk festeni. A Poli-Farbe festék, ahogy a hirdetéseiben is szerepel, valóban egy rétegben tökéletesen fed - ez a számunkra nagyon előnyös tulajdonság - jól lehet vele haladni. A fiatalok nagyon lelkesen dolgoztak, ők is nagyon élvezték a harsány, színes felületek festését.

Éjszaka hatalmas felhőszakadás zúdult a frissen festett, még meg nem száradt falainkra.
Reggel elég szomorú látvány fogadott. Elkeseredés után helyett nekiálltunk kijavítani, amit csak lehetett, és rövidesen nem is látszott semmi az éjszakai katasztrófából.

Jöhettek a szokásos zöld ábrák. A fiatalok szabad kezet kaptak, némi eligazítás után saját fantáziájuk szerint festettek, pl. mexikói hangulatot sombreroval és kaktusszal, de került a falra vakondcsalád föld felett-föld alatt, és még egy csomó vidám, kedves ábra.

Ahogy az már ilyenkor szokás, most is szívesen beálltak festeni az aluljárón áthaladó gyerekek, de jöttek direkt csak festeni is. A társadalmi hasznosság mellett igen jó móka ez!

Bízunk benne, hogy ez a húgyszagú, félelmetes, sötét aluljárón, most hogy világos lett, színes és barátságos, kicsit szívesebben mennek át az emberek, és az útvonaltervezésük során direkt nem kerülik mostantól el. Ezért csináljuk.

Köszönjük az együttműködést a MÁV-nak és a Geothe Guerilla csoportnak.
Szívesen dolgozunk veletek egy következő projektben!

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.