Várnai László

Aluljáró festés 1.0

A hétvégén újra rendbe tettük az Erzsébet királyné útját a Hungária körúttal összekötő aluljárót. Szebb, színesebb lett, mint valaha.  

A CivilZugló Egyesületben komoly hagyománya van az aluljárók szépítésének. 2011-ben az irtó nagy, alaposan telegraffitizott Amerikai út - BVSC közötti, M3 alatti nagy aluljárót és a Korong utcai kis aluljárót is kifestettük.
Ezt a mostanit, az Erzsébet királyné útját a Hungária körúttal összekötő átjárót harmadszor festjük ki, tesszük rendbe.

Igazi jó kis közösség építő bulik ezek a festések, de ennél több is: közösségi művészet. Kemény, fárasztó, de élvezetes tevékenység.

A munka legutálatosabb része a régi festékréteg, a plakátok lekapirgálása. Poros, koszos meló. Ugyanilyen "láthatatlan" munka a régi rétegek letakaró festése, amit két rétegben kell az egész felületre felvinni, legalább fél órás száradással.

Amúgy az ember, amíg dolga után sietve csak áthalad rajta, észre sem veszi, mekkora ez az aluljáró, és mennyi fala van. 23 méter hosszú, plusz a bejáratok... És magasabb is, mint gondolnánk! Második napra elhoztuk az otthoni létrát, mert a festékesdobozokra állva sem voltunk elég magasak. Sári bezzeg felért a plafonig - legalábbis az apja nyakában ülve. Felvetődött, hogy legközelebb fellépnek a Nagycirkuszban ezzel a festős-akrobatikus produkcióval :)

A 45 liternyi színes festéket a Trilak adta társadalmi szerepvállalásként. Köszönet érte! A festékes dobozokkal megtelt egy csomagtartó. Fantasztikus színeket kaptunk: Angol vörös, Arany okker, Naplemente, Mályva Misztikum, Pink Lendület, Vibráló Lila, Bourbon Kék - már a fantázianeveik is mennyire hangulatosak!

Az aluljáró még felszívott 120 liternyi fehér diszperziós festéket, sok színező pasztát, kellett a mintához kétdoboznyi Premium zöld festék, hengerek, többféle ecset, csomagolópapír, stb.

Festés közben rengeteg jó szót kaptunk. Hihetetlen élmény, amikor vadidegenek  „Zugló lakossága nevében köszönjük!!!" vagy ehhez hasonló mondatokkal megállnak pár szót beszélgetni. Ők tényleg örülnek a munkánknak.

Megszólított egy aggódó nagymama: jó persze, hogy szép színes lesz az aluljáró (ők az oviba menet mindennap keresztülmennek rajta), de visszafestjük-e a korábbi mintákat, mert az unokája mindig úgy emlegeti, hogy a csigás aluljáró, és hát ehhez kellenek vissza a csigák a falra. 

Bicajosok (felnőtt emberek :) érdeklődtek, visszakerülnek-e a kerékpárosokat ábrázoló rajzocskák - hirtelen körülnézve vagy nyolcat találtunk - ők is megnyugodtak.

A kanyargós, fás, virágos, azóta a CivilZugló Egyesület jelképévé váló mintát még öt éve Ráthonyi Kinga képzőművész találta ki. Az alapszínűre lefestett falra Kinga zsírkrétával felrajzolja a mintát, mi többiek pedig zöld festékkel, a minta alapján kifestjük. Mindenki bele tudja vinni magát, hozzá tudja adni egyéni fantáziáját, mégis egységes, összefogott lesz a felület.

A színeket festeni nagyon élvezetes, különösen az ilyen vadakat!

A festés mindig mindenkiből kihozza a gyereket, az önfeledt alkotás örömét. Mindazonáltal a legélvezetesebb része a minta felfestése. Felnőttektől és gyerekektől is nagy koncentrációt kíván. A gyerekek nagyon gondosan dolgoznak, büszkék arra, hogy komolyan veszik őket, hogy az ő munkájuk is számít, és ennyien látják majd, amit festenek.

A legszebb rész az, amikor az arra  járó gyerekek kedvet kapva beállnak, hengerelnek - festenek pár percet, felfestik a maguk kis figuráit, majd mennek tovább. De aztán minden áthaladáskor megnézik majd, megvan-e még az a fél négyzetméter, amit ők festettek, a süni, a virág, az ákombákom, amit ők alkottak. A fényképeken látszik, ahogy koncentrálnak, ahogy megszűnik a világ körülöttük, csak az ecset marad és a minta.

Egy kisfiú belehabarodott a Bourbon Kék színbe, és azt, és csak azt akarta festeni. (A Bourbon Kék egy gyönyörű égszínkék festék, ezüstösen csillogó pigmentekkel.) Anyukája odakuporodott mellé a földre, a nagymama türelmesen ácsorgott mellettük, amíg a kék mű elkészült. Niki gyerekei őrületes gondossággal festették le a kis oszlopokat, ők találták ki a színeit és a mintákat is. De a felnőtteket is elkapja a harci láz - egy apuka, akinek a kisfia beállt mintát festeni, szorosan a gyerek mellett állva folyamatosan instrukciókkal látta el a kisfiút. Apuka olyan izgalomba jött, mintha valami festő olimpiára készülnének.

Jött egy copfos szobafestő, aki kivette a kezünkből a hosszú nyelű teddy-hengert, pillanatok alatt lefestett pár négyzetmétert, majd mosolyogva továbbsietett.

A legviccesebb az a pár ember volt, aki észre sem vette, mi folyik körülötte. Csak nyomultak keresztül az aluljárón, nem zavartatva magukat a harsány szinektől. 

Ez a sok erős szín a városligeti fa-örökbefogadásra emlékeztet http://www.civilzuglo.hu/hirek/40-demonstracio-a-varosligetert, jelképezve a papírszalagokat, melyekkel az örökbefogadott fák lettek megjelölve. 

Az alkotás helyben, a nap 24 órájában ingyen megtekinthető. Kéretik vigyázni rá!

Vissza a hírekhez

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.