Várnai László

13. körzet

Barlai Gábor (40) közgazdász
barlai gabor

1997 óta lakom Zuglóban. Korábban a Komócsy utcában, majd a Bíbor utcában, jelenleg az Adria lakótelep közepén egy sorházban élek párommal, óvodás és iskolás gyermekeimmel.

Okleveles közgazdász vagyok, az utóbbi 10 évben az MTA kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásai közül többet is vezettem.

Kisgyermekeim révén ismerem Zugló bölcsődéinek, óvodáinak, kisiskoláinak a problémáit, a felvételi időszak problémáit, a játszóterek állapotát stb. A tavalyi iskolai felvételi létszámtúllépések alkalmával megszerveztem a szülőket a Móra Ferenc Általános Iskolában, és sikerrel meggyőztük a felelősöket egy új osztály létrehozásának szükségességéről.

Jelenleg egy kis társasház közös képviselője vagyok, korábban egy száz éves, 57 lakásos társasházban végeztem közérdekű munkát.

A 13-as körzet egyfajta keresztmetszete Zuglónak. A tízemeletes panelházaktól a kertvárosi részig megtalálható itt szinte minden épületfajta, így újonnan felhúzott társasházak és négyemeletes panelházak is. A problémák ennek megfelelően nagyon eltérőek. Centrális elhelyezkedéséből következően ez a része Zuglónak közlekedésileg és szolgáltatások tekintetében jól ellátott (ld. Adria lakótelep). A Fogarasi út azonban – amely kettéosztja a körzetet –, jelentősen csökkenti a közelében lakók életminőségét.

Mivel naponta kétszer átbiciklizem a körzeten, ismerem minden zugát. Tudom, hol vannak nagyobb kátyúk, tudom, hol nem lehet csúcsforgalomban közlekedni, és látom, milyen fejlesztésekre van szükség.

Céljaim a közvetlen környezetünkben:

- A Nagy Lajos Király útja rendszeresen bedugul. Sokan a 13-as körzeten át próbálnak meg menekülőutat találni. A Mályva közi bölcsőde előtt reggelente több tucat furgon és személyautó vág át. Az utca egyirányúsításával, a fekvő rendőrök megemelésével megvédhetnénk gyerekeinket.

- Nem méltó a kerülethez, a körzethez a határoló főutak állapota. Fontosnak tartom a Nagy Lajos Király útjának – a Civilzugló Egyesület programjával megegyező módon történő – átépítését: legyen több zöldterület, legyenek éttermek, kávézók, rendezett közlekedés, bicikliút. A Vezér úton, az Egressy úton is rendezett környezetet lássunk (ne valósuljon meg a 2×2 sávos úttest)

- A Nagy Lajos Király út mentén álló tízemeletes épületeket fel kell újítani, amelyhez a panelprogram újraindítására van szükség.

- A Mogyoródi út - Nagy Lajos király úti torkolata (a kis TESCO mellett) egy hatalmas aszfaltmezőben végződik. Ezt a részt fel kell törni, bokrokkal, virágokkal (esetleg nonfiguratív szoborral) kell díszíteni.

- Az Adria lakótelepen a lakók ellenkezése ellenében épült játszótér, miközben a többi (így a ceruzás is) teljesen elhasználódott. Fontosnak tartom, hogy a régi játszóterek újuljanak meg, új játékokat kell felállítani. Kapjanak továbbá olyan megvilágítást, hogy sötétedés után is alkalmasak legyenek a céljukra, és ne legyen lehetősége a hajléktalanoknak bepiszkítani a kerteket.

- Elfogadjuk, hogy az ALDI áruházat épít a Mogyoródi úton. A szomszédos épületek lakóinak nyugalma miatt azonban olyan építési engedélyt szabad csak adni az áruháznak, amelyik sokméternyi zöld (fák, bokrok) sövény telepítését írja elő a kerítéseken belül. A megnövekedő gyalogosforgalom miatt a Csernyus utcánál zebrát kell felfesteni.

- Fontosnak tartom azt is, hogy az elhasználódott, megkopott fekvőrendőrök cseréjére, pótlására is sor kerüljön. Pl. a Csernyus utcában több fekvőrendőrből hiányoznak az elemek.

- Több fát úgy vágtak ki a körzetben, hogy a földben bennhagyták a gyökerét. Ezeket a gyökereket ki kell emelni, a helyükre új fákat kell ültetni.

- A lakókat bevonva át kell gondolni, hogy az Örs Vezér útja két sávja közötti zöldfelületet miként lehet hasznosítani, esetleg több fával, bokorral tovább zöldíteni.

- Épüljenek meg a kerület tervezett biciklitárolói, kapjon a Mogyoródi út bicikliutat

Szeretném elérni, hogy Zuglót a zuglóiak vezessék, fejlesztéseinkről nem pártszékházakban döntsenek. Maradjon távol tőlünk az a politikai háború, ami az országot minden szinten mérgezi.Jelöltjeink megtekintése

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.