Várnai László

Civil Kerekasztal

2015. február 2.   >   Zágon Zsuzsa

Azt szokták mondani, hogy jól és tisztességesen működik az a társadalom, amelyben civil szervezetek tevékenykednek. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul.
Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg A CIVILEK NAPJÁnak. Az eseményről elsőként 1998-ban emlékeztek meg.  Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét. A nap célja tehát, hogy a ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat.

A Civilek napja alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetést Sokacz Anikó, civil és nemzetiségi tanácsnok. A kerületben működő közel 160 civil szervezet, alapítvány és egyesület képviselői kaptak meghívót. A rendezvény célja a szorosabb együttműködés kialakítása volt a zuglói civil szervezetek és az önkormányzat között. A találkozón megjelent zuglói egyesületek képviselői elmondhatták véleményüket, problémáikat, javaslatot tehettek a hatékonyabb együttműködés érdekében. A találkozón részt vett Tóth Csaba (Zugló országgyűlési képviselője), Szabó Rebeka (alpolgármester), Garay Klára (Cserepesház és intézményei ügyvezetője), Lévay Sándor (MSZP Zugló alelnöke), valamint Sápi Attila.

Sokácz Anikó köszöntő beszédében beszélt a Civilek Napjáról, és valamint arról, hogy ezt a kerekasztal-beszélgetést azért hívták össze, hogy a kerületi civil szervezetek és az önkormányzat jobban megismerhessék egymást, és szorosan együttműködve, egymást segítve, Zugló fejlődéséért tevékenykedhessenek.

Tóth Csaba hangsúlyozta a civil szervezetek fontosságát, mert nincs olyan jól működő társadalom, ahol nincs jól működő civil szervezet és Zugló büszke a nagyon sok, jól működő civil szervezetére. „A civilek számára az ajtónk mindennap nyitva áll, várjuk segítségüket!"

Szabó Rebeka a kommunikáció összehangolásáról beszélt. Fontos a gyakori találkozás, a civilek bevonása kerület vérkeringésébe. Elmondta, hogy megújul a kerület honlapja, ahol felületet biztosítanak a kerületi civil szervezetek eredményeik megjelenítésére.

Sokácz Anikó: civil tanácsnokként Civil Díj alapítását kezdeményezi, ami Zuglóért végzett tevékenység elismerésére. Zuglói Lapokban is helyet biztosítanak a civil szervezetek számára Javasolta, hogy mostantól a Civil Kerekasztal beszélgetés negyedévente legyen megtartva.b3278 00001

b3278 00002
Képek forrása: zugloilapok.huZágon Zsuzsa,
a Pénzügyi Bizottság tagja

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.