2017. FEBRUÁR

Tartalomjegyzék

TESTÜLETI ÜLÉS ÉS BIZOTTSÁGOK

Pénzügyi Bizottság 2017. február 20.

A hétfői bizottsági ülésnek két fő témája volt: a 2017-es költségvetés és a parkolás.

A 2017-es költségvetés koncepciója a korábbi években született döntéseket kívánja lezárni. Az összes korábban megszavazott, de még el nem végzett feladat belekalkulásával 8,5 milliárdos hiányról indult, így az a kompromisszumos javaslat született, hogy az intézményi kérések fedezetét igyekeznek biztosítani, viszont a bérezéssel kapcsolatos kiadások emelésére csak a II. félévtől látnak lehetőséget, pedig azt a korábbi testületi döntés január 1-től biztosítja. (Csak a parkolás megvalósítása 475 milliós veszteséggel jelentkezik 2017-ben, a becslések szerint majd a következő évtől válik nyereségessé, míg a szociális kiadások szinte duplájára, 705 millióra emelkednek.)
A két nagy szavazatával a Pénzügyi Bizottság támogatta a 2017. évi költségvetést.

Hajdú Flórián MSZP-s alpolgármester az előterjesztője a parkolás üzemeltetésével foglakozó anyagnak. Én személy szerint ilyen előterjesztéssel még nem találkoztam, ami ennyire irányítana a „megfelelő” döntés irányába. Két lehetőség van: vagy az önkormányzat (a Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft.) üzemelteti a parkolókat, ennek költsége előreláthatólag 4.9 milliárd/5év, vagy közbeszerzési eljárásban kiválasztva külső gazdasági szereplő bevonásával valósítja meg, 4,1 milliárd/5év becsült költséggel. A különbség 800 millió forint. A bizottsági ülésen jelen volt Biál Csaba szakértő, aki megpróbálta elmagyarázni, miért van az, hogy az önkormányzat miért tudná csak ennyivel drágábban megoldani a feladatot, hivatkozott többek között a használandó eszközök gyors amortizációjára, állományi létszám különbségre (az önkorinak 51 főre lenne szüksége, ugyanakkor a vállalkozónak mindössze 20+4 főre). A többséget nem sikerült meggyőznie, csak a szocialisták szavazták meg, ezzel nem ment át.

Egyhangú támogatással ment át az új szerződés megkötésére tett javaslat a Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft-vel a két zuglói rendelőintézet (Hermina út, Őrs vezér tere) őrzés-védési feladataira (összesen évi nettó 62 millió Ft értékben); az Állatkerttel korábban megkötött együttműködési megállapodás módosítása, amely 3 db éves belépőjegy, un. cégbérlet biztosításával egészül ki az Önkormányzat részére; szerződés a BVSC-vel a diákok gyógyúszása biztosítása céljából, amely 130 gyerek heti 1 úszását biztosítaná; valamint a szociális és gyermekvédelmi rendelet módosítása.

A CivilZugló Egyesület előterjesztése is átment a Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút által határolt területen a forgalomcsillapítött övezet kialakítására, bár szocialista javaslat elhalasztaná a döntést, hivatkozva a hamarosan ott bevezetésre kerülő parkolási zóna kialakítására. Bizottsági vélemények szerint azonban a kettő nem akadályozza egymást, amennyiben a Herminamezőn alkalmazott kereszteződést megemelő, jobbkézszabály megadását könnyítő megoldás valósulna meg, így az MSZP és PM tartózkodása ellenére 6-5 arányban megszavaztuk.

Átment a településképi rendelet/arculati kézikönyv elkészítésére vonatkozó rendelet is, némi huzavonával, mert az MSZP javaslata felére csökkentette volna az arculati kézikönyv elkészítésére vonatkozó keretösszeget (ha magasabb a keret, drágábbak lesznek az ajánlatok is), de végül a 14 milliós eredeti összeget szavaztuk meg, mivel az arculati kézikönyv elkészítésének törvényi határideje 2017. szeptember 30., valamint átment a Rozgonyi alpolgármester javasolta TAO-pénz átcsoportosítás a kézilabda csarnok létesítéséről az uszodára is.

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.