Várnai László

Parkrehabilitáció vagy értelmetlen fapusztítások?

Indul a Garten Stúdió "parkrehabilitációjának" első üteme.
Erről bővebben itt.

 

A Városligetben a "diákfuttató"-nak becézett törpe-sportpálya építés megkezdéseként kereken 20 perc alatt, a zuhogó esőben teljesen szabálytalanul 38 fát vágtak ki pár nappal ezelőtt, parkrehabilitációra hivatkozva.

A Civilzugló Egyesület tiltakozik az oktalan fakivágások ellen és folyamatosan jelezzük a teljes Liget Budapest projekt kapkodó, pénzköltő működését, az alapkoncepció elhibázottságát, mely az idő előrehaladtával egyre inkább bebizonyosodik.

 

A felvétel ide kattintva tekinthető meg.

Láncfűrészek vs. lakosság

2016. március 17-én a Városliget Zrt. favágói nekiálltak kivágni a Ligetben a fákat.  A volt Kertem vendéglátóipari egység területén, a kerítés mögött kezdték. A barbár tettet az odasereglő lakosok két óra alatt megakadályozták.  

Sajnos mire akcióba léptünk, átmásztunk a kerítésen, addigra nyolc tekintélyes méretű fát kivágtak, vagy reménytelenül megcsonkítottak. A Városliget Zrt. brutális tettét látva egyre többen, egyre több fórumon, sosem látott összefogásban tiltakoznak. Jobboldali és baloldali értelmiségiek közös petíciót írnak alá, civilek és pártok állnak egymás mellé. Pénteken a Civilzugló Egyesület, a Legyen a Liget a Kertem! facebook akciócsoport, a PM, a Szolidaritás és az LMP közös sajtótájékoztatót tartott. Azóta a Ligetvédők kitartóan védik a területet, mely kulturális, mozgalmi központtá alakult.

A lakosság láthatóan egységesen elítéli a beépítést. Most mindenkire szükség van, gyertek, lássák, hogy sokan vagyunk!

E közben neves értelmiségiek, jobb és baloldaliak is petíciót indítottak a Liget megvédésére, és a budai Vár kulturális szerepének megőrzéséért. Ezzel párhuzamosan három szakember lemondott a Hauszmann Bizottsági tagságáról, mert negligálták a szakmai véleményüket.

A kormányzat reméljük előbb-utóbb enged,  belátja, hogy értelmetlen ez a beruházás, és ilyen módon nem lehet Budapaetet fejleszteni. Bár egyelőre a Fidesz a szokásos konokságával, a részt vevőket lejárató kampánnyal reagál. Baán miniszteri biztos hallgat, bujdokol,  a Városliget Zrt. a szokásos módon hazudozik, 15 fáról beszélnek, miközben már a vágási engedélyen is 40 fa szerepelt. Amúgy a területre tervezett épület 95 méter átmérőjű, tehát a bekerített telken előbb-utóbb az összes, hozzávetőleg 150 fát ki kell vágni. 

A Ligetben a jogi helyzet mondhatni, nem érdekes. A fellebezések nem halasztó hatályúak, a láncfűrészek ellen jogos  a lakossági, civil engedetlenség. A rendőrség nem lép fel erőszakosan, sőt érezni a szimpátiát.

Azóta folyamatos a lakossági jelenlét a területen, többen kint is alszanak, kulturális programokat szerveznek. Minden embernek, kanna teának, meleg ételnek örülnek. Gyertek nézzetek ki ti is!

"Mehr licht ! "

Több fényt!

"Elfogtunk egy levelet", mely a Parlament Kulturális Bizottságának szól

2015. október 26 -
A Parlament Kulturális Bizottságának ülése után született ez a levél.
Írója abban reménykedik, hogy a józan ész és lelkiismeret még létező jelenség, és nem veszett ki mindenkiből. Ezért fordul közvetlenül a Bizottsághoz, Baán László meghallgatását követően.

Bővebben ...

Húszezer aláírás átadva


peticio atadasa

VÁRNAI LÁSZLÓ (CivilZugló Egyesület) felszólalása a Parlament Kulturális Bizottságának ülésén :

"Egyrészt nagyon szépen köszönöm, hogy szót adtak.

Zuglói önkormányzati képviselőként talán elég sok zuglói véleményt ismerek, és a CivilZugló Egyesület elnökeként az elmúlt egy évben húszezer aláírást gyűjtöttünk össze, ilyen módon tulajdonképpen végigvittük azt a lakossági konzultációt, ami elmaradt az elmúlt három évben.

Emlékeztetnék, hogy ez a Liget-projekt azért van, mert mindenfajta lakossági konzultáció és mindenfajta, akár zuglói önkormányzati egyeztetés nélkül, a zuglói képviselő-testület véleménye nélkül vitte be Papcsák Ferenc ezt a törvényt a parlamentbe, és szavaztatta meg.

Tehát ez egy nagyon fontos dolog, hogy tulajdonképpen az elején maradt el a konzultáció, és ami nagyon fontos: nem volt konzultáció a szakmai szervezetekkel. Lehet mondani, hogy a lakosoknak valami nem tetszik, de a Magyar Urbanisztikai Társaság, amelyik teljesen politikamentes szervezet, és a magyar építészek, várostervezők szövetségének szakmai véleményét képviseli, kifejezetten elutasítja ezt a tervet.

Nagyon fontos azt is elmondani, hogy a főváros hosszú távú fejlesztési terve 2020-2030, amit a Tarlós-féle önkormányzat fogadott már el, szintén azt mondja ki, hogy a fővárost a barna zónákban kell fejleszteni, tehát a rozsdaövezetben, a fővárost az észak-déli tengely mentén kell fejleszteni, és a turisztikai attrakciókat szét kell húzni. Ez a projekt mind a három alapelvnek ellentmond.

Nagyon fontos, hogy elutasítja ezt a Budapesti Városvédő Egyesület, amely egy komoly szakmai szervezet. Tucatnyi épületet jelöltek meg a fővárosban, műemléképületeket, amiket fel kellene újítani. Örömmel fogadnának be múzeumokat. Az csak egy mellékkérdés, hogy ha a magyar muzeológusoknak adnának ennyi pénzt, valószínűleg a vergődő vidéki múzeumoknak adnák ezeket a pénzeket, amelyek sokan alig tudnak működni.

Ha Tarlós Istvánt egyszer megkérdeznék, és őszintén válaszolna, én soha nem hallottam a múzeumi negyed mellett érvelni. Soha nem mondta Tarlós István azt, vagy Budapest jelenlegi főépítésze, hogy ha kapnának 150 milliárd forintot, akkor nem metróra vagy ezer más dologra költenék ezt a pénzt, hanem akarnának új épületeket, és különösen a Ligetben. Tehát azt lehet mondani, hogy a szakma, a lakosság, a városvédők, az urbanisták és neves építészek - sok-sok embert lehet itt Egeraattól kezdve sorolni - azt mondták, hogy ez a projekt rossz, ez a projekt árt a fővárosnak.

Ha megnézzük itt az elhangzottakat, egy csomószor változtak a dolgok, kikerültek épületek, bekerültek, ha a miniszterelnöknek nem tetszik két kocka, akkor az kikerül, utána visszakerül - ez nem szerencsés. Én azt gondolom, hogy ha azt mondjuk, hogy a Petőfi Csarnok helyére épület kerül, akkor el kell mondani, hogy ne legyen nagyobb, mint a jelenlegi, hogy az az épület jelenleg egy 15x30 méteres épület, és földszint plusz egy szintes, ehhez képest az Új Nemzeti Galéria 40 méter magas, a Liget fáinak körülbelül a háromszorosa, tehát egy 15 szintes panelépület magasságáról beszélünk, de az alapterülete körülbelül 120x150 méter, tehát egy hatalmas épületről beszélünk, amelyik mint egy piramis fog kimagasodni a Ligetből.

És ha valóban igazak azok a várható látogató számok, akkor a Liget irtózatosan túl lesz terhelve. Amikor legutoljára rendezvényt szerveztünk a Ligetben, hónapokig nem kaptunk időpontot, mert minden hétvégén van a Ligetben nagyrendezvény - futómaraton, a Kardiológiai Társaság napja, rendőrnap, minden, a Ligetet folyamatosan és akár túlhasználva használják ma is a városlakók.

Ezt a húszezer aláírást egy év alatt, de tulajdonképpen két hónap alatt gyűjtöttük; ha még két hónapot kinn lennénk, még ennyi gyűlne össze. Tulajdonképpen minden, Ligetbe járó ember elutasítja ezt a projektet. Amikor megmutatjuk a látványterveket, a valós látványterveket (nem azt, ahol háromméteres emberek vannak), és kiderül, hogy mekkora épületek mekkora helyre kerülnek, akkor mindenki elutasítja ezt a dolgot, mindenki azt mondja, hogy a Ligetet szeretnénk megőrizni, nem pontosan ebben az állapotban, hanem egy kicsit felújítva.

Amit itt nem látunk - most már három éve van ez a projekt - és most se kaptunk rá választ, hogy mikor újítják fel a Ligetet. Nem kell nagyokat álmodni, annyit kérünk, hogy a járdákat tegyék rendbe, építsenek vécét, és hasonló földhözragadt dolgokat szeretnénk, amire az eddig elköltött egymilliárd forintból nem telt.Szintén nagyon fontos kérdés, hogy a futókör nem épül meg, nincs is terv, hogy mikor készülne el.

Nagyon fontos - azt hiszem, a Közlekedési Hatóság kimondta -, hogy a Liget-projekt egyik alappontja, hogy a közlekedést meg kell újítani, ki kell váltani. A Kós Károly sétány kiváltására semmifajta költségvetés, rajz, egy skicc nincs, hogy mennyibe kerülne ott hidakat átrendezni és a fővárosba özönlő közlekedést más irányba elterelni, Podmaniczky utca, Vágány utca - ilyen ötletek vannak, de semmifajta tervet nem láttunk.

Szintén nincs rá terv, hogy a felvonulási úton - amit valóban vissza lehetne zöldíteni a múzeumi negyed nélkül is - az az 1500 autó, amely jelenleg a VI. és VII. kerületiek autói, hova fog kerülni? A föld alá? Ki fog mélygarázst építeni és mennyiért? Egy háromszintes mélygarázsról beszélünk, 1500 autó rengeteg. Ez nem az ingázók autója, hanem a VI., VII. kerületi lakók autói. Ezek azok a kérdések, amikre nem kaptunk választ.

Szintén én is nagyon kíváncsi lennék, hogy miért kellett a Nemzeti Galériát lehozni a budai Várból, a város vagy az ország legszebb épülete miért nem méltó ma Magyarország legszebb festményeinek a befogadására. Én azt gondolom, hogy ez jól működik.

Én a magam részéről 48 éve élek Zuglóban, ott tanultam meg biciklizni, mint ahogy a gyerekem is. Látjuk a Liget kihasználtságát, látjuk a Liget életét, pontosabban, mint akik Budáról terveznek, és azt gondoljuk, hogy a Liget nagyon jó így, ahogy van, kivéve, hogy rendbe kellene tenni, és ez kötelessége lett volna a fővárosnak Demszky idején is, Tarlós idején is, hogy azt a pár száz millió forintot évente, amit a Liget különben kitermel - ha gazdaságilag nézzük, egészségben, rendezvényekben -, ezt mindig ráköltsék, padra, fűre, fára, járdákra. Ennyit kérünk, semmi mást.

Én azt gondolom, hogy a lakosok ezt százszor elmondták. Elmondták minden konzultáción, mindenki elmondta, egy támogató vélemény nem volt ezeken a konzultációkon. Vannak fiktív egyesületek, amelyek támogatják, de a lakosság nagy része ezt nagyon-nagyon elutasítja. Ezzel el lehet veszíteni a fővárosi választást, de nem ez a baj.

Az a baj, hogy ha egy olyan épületet kezdenek építeni a Ligetben, aminek csak az alapja fog elkészülni, egy monstrum lesz, azt nem lehet visszacsinálni, legyen akármilyen kormány, már rég nem lesznek önök képviselők, meg én sem, amikor az az épület még mindig ott fog állni, és otromba monstrumként lesz egy elavult, régi koncepció alapján épített épülete a városnak, amelyik így ki fog magasodni az egész városból.

Tehát ezek alapján kérjük, hogy ezt gondolják újra. A parlamenti döntést kell újragondolni valójában, hisz abból indult ki az egész, és ezt a projektet el kell felejteni.

Mindenki azt mondja, hogy ha részeg vagy, haza kell menni és ki kell magad aludni. Szerintem nem kell ezt erőltetni, mert senki nem szeretné, se a lakosság, se a szakma, se senki.

Úgyhogy ez alapján kérjük, hogy ezt a miniszteri biztos úr engedje el, a kormány engedje el, és költsék a fővárosban máshova a pénzt, vagy a kultúrára ezer helyre. Sokkal jobb helye lenne ott.

Köszönöm, hogy meghallgattak minket, és átadnám ezt a húszezer aláírást Baán László úrnak."

Baán László:
- Azt majd az ülés után, ne fogyasszuk a képviselők idejét.

Várnai László leteszi Baán László elé az aláírásokat tartalmazó papírokat.

Baán László hosszú válaszából kiragadott részlet, melyben a petícióra és a 20.000 aláírásra reagál:
"... Ebben a bizonyos petícióban - ugyan nem képviselői kérdés volt - már a kérdésfeltevésében is az ellen tiltakoztak az aláírók, hogy csökkenni fog a zöld terület, ez volt a petíció alapföltevése. Ez ellen írták alá. Nem fog csökkenni. Köszönöm szépen, ezek támogató nyilatkozatok mellettünk, én így is veszem át, hiszen ezt ahúszezret már most tudjuk teljesíteni, hiszen nem csökkenteni, hanem növelni fogjuk a Városliget zöldfelületét. Mindenkinek meg is fogjuk köszönni, aki megtette ezt az aláírást, hiszen az ő érdeküket képviselve is fogjuk fejleszteni Budapestnek ezt a fantasztikus területét. ..."
12141501 1160381153990620 3424705345061141346 n
A tejles ülés jegyzőkönyve itt olvashatóitt olvasható itt olvasható.


Azért ez az átadás-dolog nem ment könnyen.
Először is, össze kellett szedni ezt a 20.000 aláírást.
Ez minimum ugyanennyi ember megszólítását jelenti, beszélgetést velük, sok esetben be kellett mutatni a projektet, elmondani, mik a problémák vele, miért ellenezzük, szóval sok ember rengeteg munkája van benne.
Úgy terveztük, hogy a 2015. szeptemberi 26-i tüntetésen a Városligetből indulva a petíciót és az azt támogató 20.000 aláírást visszük a Parlament elé, ahol majd a Kormány részére átadjuk.
El is kezdtük a szervezést, levélben kértük, hogy az ügy fontossága és az aláírók nagy számához méltóan miniszteri biztos vagy államtitkár szíveskedjen átveni... A tüntetés dátuma előtt pár nappal, újabb levelek és többszöri telefonálások után postán kaptunk egy igen elegáns levelet, hogy illetékességből továbbították a levelünket az EMMI felé, majd ők keresnek.
Nekünk sikerült kapcsolatban lépni az EMMI-vel, nagy nehezen elárulták, hogy a még illetékesebb a Városliget Zrt-től fogja valaki átvenni, de majd egyeztetni kell.
A Városliget Zrt. úgy gondolta, hajlandó átvenni, valaki, munkaidőben, valahol, egy irodában. Mi nem így gondoltuk.
Miután ily módon nem sikerült átadni, a Parlament Kulturális Bizottságának ülésére vittük el, ahol Baán László volt kénytelen átvenni. Mi mindenesetre átadtuk.

Várnai László személyes élményei az ülésről itt olvasható.

További cikkeink...

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.