Várnai László

Ligeti látványtervek pavilonja az Erzsébet téren

2015. január 7.

Ma nyílt meg, szinte titokban, a Városligetbe tervezett múzeumok terveit bemutató kiállítás az Erzsébet téren. Nem volt hivatalos megnyitó, nem volt sajtótájékoztató, se médiafelhajtás, se meghívott prominensek, se semmi. Csak kinyílt az ajtó, most már be lehet jönni.
A direkt erre a célra felállított üvegfalú pavilonban a négy kisebb múzeum, a Magyar Zene Háza, a Fotó Múzeum és a Magyar Építészeti Múzeum, illetve a Néprajzi Múzeum tervpályázatának második fordulójába jutott illetve győztes pályaműveit mutatják be.
A CivilZugló Egyesület természetesen ezt az alkalmat sem hagyta ki, most is tiltakoztunk a Városliget beépítése ellen (különösen az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum megalomán épülete miatt), az elmaradt lakossági egyeztetések miatt (igen, tudjuk, van egyeztetésnek hívott színjáték), a zöldterület csökkenése miatt (igen, tudjuk, 60%-ról 65%-ra emelkedik. Mi is olvasunk propaganda anyagokat.).
Örömmel várjuk viszont a Városliget növényvilágának megújítását, a futókör kiépítését és biztonságos esti használatát lehetővé tévő kivilágítását, az utak rendbetételét, a ligeti épületek karbantartását, a Liget felújítását.

A kiállítás egyébként 2015. január 7-től január 24-ig, mindennap 11:00-19:00 óra között tekinthető meg, a Design Terminál bejáratával szemben, a pavilonban.


A Városliget Zrt. a Szépművészeti Múzeummal közösen írt ki nyíilt nemzetközi tervpályázatot, melyre hihetetlenül sok, 470 anonim pályamű érkezett. Ebből választott a 11 tagú, magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri a kiállításon bemutatott 17-et, majd a második fordulóban ezek közül választották a győztes terveket, az eredményhirdetést 2014. december 19-én tartották.

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére 80 pályamű érkezett, azonban a bíráló bizottság egyiket sem ítélte alkalmasnak. Erre az épületre új, meghívásos tervpályázatot hirdettek, mely 2015. áprilisban zárul.

"A téren a város új kiállítótereként egy üvegkocka ad otthont a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest, a Magyar Építészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum épületeire benyújtott legjobb látványterveknek, illetve a nyertes pályázatoknak, egy folyamatosan vetített videós installáció pedig bepillantást nyújt a jövő Városligetébe, amely 2018-tól új közösségi térként jelenik meg Budapest életében" - közölték a szervezők.

A kiállítás igyekszik meggyőzni a látogatókat, hogyan nyújthat a Városliget igényes kikapcsolódási lehetőséget a park zöldfelületének megóvásával és bővítésével.


Magyar Zene Háza győztes pályaműve, tervező: Sou Fujimoto Architects

Néprajzi Múzeum, tervező: Vallet de Martinis DIID Architectes

FotóMúzeum és Magyar Építészeti Múzeum, tervező: Középülettervező Zrt.


Azért arra kíváncsiak lennénk, a projekt büdzséből mekkora összeg fordítódik marketingre...?
Vándorkiállítás előre meg nem jelölt helyszíneken, színes-szagos propagandaújságok (eddig 2 szám, címlapok Szulák Andival és Nagy Feróval), üvegpavilonban tervbemutatás...Kiállítás a Liget Budapest pályázati anyagából
2015.01.06 - Muzeum.hu

A Liget Budapest nemzetközi építészeti pályázat második fordulójába jutott 17 pályaműből nyílik kiállítás a Liget Budapest Projekt és a Design Terminál együttműködésében szerdán az Erzsébet téren.


A téren a város új kiállítótereként egy üvegkocka ad otthont a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest, a Magyar Építészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum épületeire benyújtott legjobb látványterveknek, illetve a nyertes pályázatoknak, egy folyamatosan vetített videós installáció pedig bepillantást nyújt a jövő Városligetébe, amely 2018-tól új közösségi térként jelenik meg Budapest életében - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a Városliget széleire, illetve a ma lebetonozott vagy lebontásra ítélt építmények helyére tervezett öt múzeumi épületre a projektgazda Városliget Zrt. a Szépművészeti Múzeummal közösen hirdetett nyílt nemzetközi tervpályázatot, melyre 470 anonim pályamű érkezett be a világ számos országából.

A magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló 11 tagú zsűri a kiállításon is megtekinthető 17 tervet juttatta be a második fordulóba, hogy aztán 2014. december 19-én eredményt hirdessen a négy múzeum tervpályázatában.

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg. Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok alapján alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot hirdetett, amely 2015 áprilisában zárul le.

A január 24-éig látható kiállítás a látványos tervpályázatok mellett a Liget Budapest Projekt részleteibe is betekintést enged, így láthatóvá válik a Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest elhelyezése az Ötvenhatosok terén, illetve a Magyar Zene Háza épülete a lebontandó volt Hungexpo-irodák területén. A kiállítás azt is megmutatja, hogyan nyújthat a Városliget igényes kikapcsolódási lehetőséget a park zöldfelületének megóvásával és bővítésével.

(MTI)Múzeumi negyed - Beszélgetés a nyertes pályaművekről
2015.01.15 - Múzeum.hu

A városligeti Múzeumi negyed négy lezárult építészeti tervpályázatának győztes munkáiról beszélgettek építészeti szakemberek szerdán a Design Terminál és a Városliget Zrt. által a pályaművekből rendezett kiállításhoz kapcsolódva.


A Múzeumi negyed elhelyezési ötletpályázata 2013-ban zajlott le, közben külön munkacsoportok állították össze az intézmények részletes programját, majd ezekre az eredményekre támaszkodva írták ki 2014 februárjában az építészeti tervpályázatokat - idézte fel a Design Terminálban rendezett beszélgetésen a Városliget Zrt. tervpályázati projektvezetője.

Jelinek Balázs hozzátette: a zsűribe igen neves külföldi építészeket, építészetkritikusokat, múzeumi szakembereket is sikerült megnyerni. A Múzeumi negyed nyílt, kétfordulós nemzetközi tervpályázatát a Nemzetközi Építész Szövetség irányelvei szerint bonyolították.

Az első fordulóban 470 pályamű érkezett be, ebből 360 volt érvényes, melyek közül 2014 júniusában a zsűri 17 pályaművet választott ki, de az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére nem talált olyat, amelyet megvalósításra érdemesnek tartott volna. Erre az épületre ezért új, meghívásos pályázatot írtak ki, amelyre hat nagy nemzetközi iroda is elfogadta a felkérést, ami komoly eredmény - közölte.

Jelinek Balázs beszámolója szerint a másik négy épület tervpályázatán, amelynek nyerteseit 2014. december 19-én hirdették ki, a zsűri városépítészeti, építészeti, funkcionalitásbeli, fenntarthatósági és az építési költségekkel kapcsolatos szempontokat egyaránt mérlegelt.

Finta Sándor, Budapest főépítésze, a nemzetközi tervpályázat bíráló bizottságának tagja a Magyar Zene Háza pályázatának nyertes tervéről - a Sou Fujimoto Architects munkájáról - elmondta: szinte minden zsűritag beválasztotta az első hatba ezt a "nagyon poétikus" művet, amely a zenei hanghullámokat áttört, felhőszerű tetővel idézi meg a parkban. Mint elárulta, nagy verseny alakult ki, hiszen a második helyezett belgrádi iroda terve is figyelemre méltó volt, a harmadik helyezettnél pedig a nagyon érdekes forma funkcionálisan nem működött volna olyan jól, ráadásul nagyon drága lett volna a megvalósítása.

Szemerey Samu építész, urbanista kiemelte: formanyelvét tekintve a megfelelő helyre megfelelő épület került, már csak az a kérdés, hogy a magyarországi kivitelezői kultúra alkalmas lesz-e a megvalósítására.

A Néprajzi Múzeum pályázatáról Finta Sándor elmondta, a pályázók ott kevesebb expresszív gondolatot fogalmaztak meg; a győztes Vallet de Martinis DIID Architectes terve is vállaltan pragmatikus épület, amely a funkciókat a kiírásban meghatározott módon elhelyezi el. Így a földszintre kerül az időszaki kiállítótér, fölötte kap helyet az állandó kiállítás, legfölül pedig az irodák.
Finta Sándor kiemelte az épület közepébe tervezett, a parkba vezető áttörést, valamint azt, hogy az új múzeum nem éri majd el a környező házak magasságát. Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos múzeumtechnológiai szempontból ezt az épületet találta a legjobbnak, de a zsűri által szakértőnek felkért múzeumtechnológiai fejlesztő cég is hasonló véleményen volt.

Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője nyertes pályázóként a Magyar Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum Budapest ikerépületeinek terveiről ejtett szót. Mint felidézte, valamikor a Városligeti fasor végén álló Rondó volt a Liget főbejárata, ezért ennek a fontos városszerkezeti elemnek a helyreállításával számolnak.

A két rombusz alaprajzú épületnél arra törekedtek, hogy azok a lehető legkisebb helyet hasítsák ki - még akkor is, hogy ha jelenleg leburkolt téren állnak -, és egyáltalán ne nyúljanak be a jelenlegi zöldterületre, ennek érdekében a föld alá kerültek a kiegészítő, kiszolgáló funkciók - jegyezte meg.
Tima Zoltán szerint a szimmetrikus épületelhelyezést tartották logikusnak, tömegében a két épület ennek meg is felel, de a megfogalmazásokban próbáltak olyan finom utalásokat tenni, amelyek a belső tartalomra utalnak. Így az Építészeti Múzeum statikusabb, a Fotómúzeum dinamikusabb, kéthéjú, LED raszterrel burkolt külsőt kap, és a két külső réteg között vezet majd fel egy lépcső.

A pályázat második fordulójába jutott munkákból rendezett tárlat január 24-éig látogatható a Design Terminállal szemben felállított kiállítótérben.

(MTI)

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.