Várnai László

Láncfűrészek vs. lakosság

2016. március 17-én a Városliget Zrt. favágói nekiálltak kivágni a Ligetben a fákat.  A volt Kertem vendéglátóipari egység területén, a kerítés mögött kezdték. A barbár tettet az odasereglő lakosok két óra alatt megakadályozták.  

Sajnos mire akcióba léptünk, átmásztunk a kerítésen, addigra nyolc tekintélyes méretű fát kivágtak, vagy reménytelenül megcsonkítottak. A Városliget Zrt. brutális tettét látva egyre többen, egyre több fórumon, sosem látott összefogásban tiltakoznak. Jobboldali és baloldali értelmiségiek közös petíciót írnak alá, civilek és pártok állnak egymás mellé. Pénteken a Civilzugló Egyesület, a Legyen a Liget a Kertem! facebook akciócsoport, a PM, a Szolidaritás és az LMP közös sajtótájékoztatót tartott. Azóta a Ligetvédők kitartóan védik a területet, mely kulturális, mozgalmi központtá alakult.

A lakosság láthatóan egységesen elítéli a beépítést. Most mindenkire szükség van, gyertek, lássák, hogy sokan vagyunk!

E közben neves értelmiségiek, jobb és baloldaliak is petíciót indítottak a Liget megvédésére, és a budai Vár kulturális szerepének megőrzéséért. Ezzel párhuzamosan három szakember lemondott a Hauszmann Bizottsági tagságáról, mert negligálták a szakmai véleményüket.

A kormányzat reméljük előbb-utóbb enged,  belátja, hogy értelmetlen ez a beruházás, és ilyen módon nem lehet Budapaetet fejleszteni. Bár egyelőre a Fidesz a szokásos konokságával, a részt vevőket lejárató kampánnyal reagál. Baán miniszteri biztos hallgat, bujdokol,  a Városliget Zrt. a szokásos módon hazudozik, 15 fáról beszélnek, miközben már a vágási engedélyen is 40 fa szerepelt. Amúgy a területre tervezett épület 95 méter átmérőjű, tehát a bekerített telken előbb-utóbb az összes, hozzávetőleg 150 fát ki kell vágni. 

A Ligetben a jogi helyzet mondhatni, nem érdekes. A fellebezések nem halasztó hatályúak, a láncfűrészek ellen jogos  a lakossági, civil engedetlenség. A rendőrség nem lép fel erőszakosan, sőt érezni a szimpátiát.

Azóta folyamatos a lakossági jelenlét a területen, többen kint is alszanak, kulturális programokat szerveznek. Minden embernek, kanna teának, meleg ételnek örülnek. Gyertek nézzetek ki ti is!

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.