Várnai László

Petíció a Városligetért

Tiltakozunk a Városligetbe tervezett megalomán Múzeum negyed ellen, a Liget 40 méter magas épületekkel beépítése, a zöldterület csökkentése ellen!
Követeljük az elmaradt lakossági egyeztetést, vegyék figyelembe az itt lakók érdekeit, véleményét. Ne növeljék az idegenforgalmi, turisztikai funkciót! Ragaszkodunk hozzá, hogy a Városligetet pihenőparkként őrizzék meg! Egyetlen fát sem engedünk kivágni!
Városligeti tervek

Amennyiben Ön is egyetért velünk, kérjük töltse le, nyomtassa ki és töltse ki az alábbi ívet, majd juttassa el egyesületünkhöz. Köszönjük!

Aláíróív letöltés

1. A Parlament Papcsák Ferenc javaslatára 2013. december 13-án törvényt alkotott, melyben a Múzeumi Negyedet, a Liget egész területét kiemelt beruházássá nyilvánították, 99 évre elvéve a városlakók, a fővárosi és a zuglói önkormányzat minden beleszólási jogát.

2. A Városligeti törvénnyel a Múzeumi Negyedet kivonták a társadalmi egyeztetés törvényi kötelezettsége alól, ezzel jelentősen sérült az átláthatóság és részvétel demokratikus elve. Átléptek minden társadalmi és civil egyeztetést.

3. A Városliget Zrt. 2014. márciusában minden hatástanulmány és háttérszámítás nélkül öt épület megtervezésére írt ki tervpályázatot, a főváros közzétette a Városliget Építési Szabályozásának tervét. Ebben összesen 120.000 négyzetméternyi megépítendő szintterület szerepel. Ezzel megszűnik a Városliget, mint közpark!

4. A Múzeumnegyed terve ellentétes a főváros hosszútávú szabályozási tervével, Budapest elfogadott városfejlesztési koncepciójával. Ezért törvényt hoztak arról,hogy a Városliget beépítését ezen tervek mellőzésével kell megoldani. Mellőzték jelentős szakmai szervezetek véleményét, melyek mind más, ún. barnazónák fejlesztését (Rákosrendező, Népliget környéke, Gázgyár, stb.) javasolták.

5. Irreális méretű és elfogadhatatlan a Hermina út-Erzsébet királyné útja sarkára, a parkba, a sportpályák, a PeCsa és soktucatnyi fa helyére terveztetett 46.000 négyzetméteres (Dunapláza méretű), 40 méter magas Új Nemzeti Galéria.

6. A Városliget Pest tüdeje, zöldterülete, lombtömege a túlépített VI-VII. kerületben lakók számára létfontosságú, s melyet az újépületek elfalaznának előlük. A zöldterület jelentősen csökkenni fog, az elképzelés a jelenlegi 5,7%-os beépítés túllépésével, hozzávetőleg 13%-os beépítéssel számol. A Vagyonkezelőnek további vendéglátó és turisztikai épületek emelésére is joga van, amellyel a beépítettség még nagyobb lesz.

7. A Liget jelenleg is túlhasznált. A tervezett +1-1,5 millió látogató, a tömeg a Ligetet tönkretenné, a park maradékán a budapestiek pihenését lehetetlenné tenné. A turistatömegek jelentős plusz autó-és buszforgalmat generálnak majd, melyek elhelyezése nem megoldott.

8. A Liget pihenőparki funkciói csökkennének, a rekreációval, sétával, sportolással, kocogással, játszóterekkel szemben a bevétel, a turizmus, az idegenforgalmi funkció kerülne előtérbe. Sérül az egészséges környezethez való alkotmányos jog.

Mi itt lakunk!

Helyi lakosok az Önkormányzatba? Egyszer érdemes kipróbálni!
Támogassa Ön is Egyesületünket és Várnai Lászlót, hogy Zuglóban
zuglói lakosok is dönthessenek fontos kérdésekben.